joi, 2 iulie 2009

Lapte sanatos la ferma?

Până de curând speram într-un răspuns afirmativ, măcar parţial. Dar mi-am pierdut speranţele.

Şi asta chiar fără a mă deplasa până la faţa locului. Simplu.

Zilele trecute am găsit un topic pe un forum unde un user îşi povesteste experienţa afacerii pe care a pornit-o cu o fermă de capre. Am parcurs topicul întrucât apreciez iniţiativa tipului în contextul actual când investiţiile în agricultură şi zootehnie la nivel naţional sunt atât de firave. Iar pe de altă parte eram interesată să cumpăr lapte de capră întrucât acesta pare a fi cel mai apropiat de formula maternă şi ca urmare, cel mai recomandat pentru consumul uman.

E drept că ştiam câte ceva despre compoziţia reală a laptelui pe care îl cumpărăm din supermarket, dar aveam, totuşi, impresia că cel achiziţionat direct de la producător ar fi cumva mai sănătos. Din păcate, nu mai am aceeaşi părere.

Pentru ca afacerea să fie rentabilă se fac foarte multe compromisuri în defavoarea sănătăţii omului. Nu-ţi trebuie prea multă literatură de specialitate ca să înţelegi că cele mai multe procedee prin care afacerea poate prospera sunt dăunătoare sănătăţii consumatorului. Caprele sunt dozate cu hormoni pentru a spori numărul sarcinilor gemelare, cu antibiotice şi vaccinuri nenumărate, sunt trecute cu copitele prin soluţii chimice periculoase pentru prevenirea diverselor boli, sunt hrănite cu furaje artificiale pentru că sunt mai ieftine şi multe altele.

Am rămas cu un gust amar. Nici nu ar trebui să ne mai mirăm de ce avem o imunitate aşa scăzută... Ne hrănim cu prea multe alimente dăunătoare. Cu ştiinţă sau fără.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu