luni, 6 iulie 2009

Legume ecologice la Sere Codlea

Sere Codlea exporta legume ecologice in Europa de Vest si vizeaza, in perspectiva, piata Statelor Unite ale Americii

Agricultura ecologica reprezinta o noua sursa de venituri pentru producatorii romani, aceste produse fiind deosebit de cautate pe pietele externe. Datorita castigurilor frumoase rezultate din comercializarea produselor ecologice, tot mai multi producatori se orienteaza catre aceasta forma de exploatatie agicola. Astfel, alaturi de societatile care obtin produse animaliere ecologice, si producatorii autohtoni de legume si fructe de sera au inceput sa practice acest tip de agricultura profitabila.

Deoarece nu sunt tratate cu substante chimice si nici nu prezinta modificari genetice, legumele si fructele ecologice romanesti au castigat deja consumatorii din Olanda, Germania si Italia.

Codlea, lider la productia de legume ecologice.
Un prim-pas in castigarea consumatorilor cu produse ecologice a fost realizat de Societatea Sere Codlea, care, ulterior privatizarii, a investit masiv in producerea de legume ecologice. In pofida avertismentelor specialistilor referitoare la faptul ca agricultura ecologica nu se poate realiza la scara larga, deoarece randamentele sunt foarte scazute, investitorul care a preluat Sere Codlea a riscat, ajungand in prezent lider in Europa din punct de vedere al suprafetelor cultivate cu legume ecologice. "Primul pas pe care l-am facut dupa ce am cumparat serele a fost sa incepem o politica investitionala serioasa. Era exact ce lipsea pentru a pune pe picioare o astfel de companie de traditie pentru horticultura romaneasca. In prezent, la Sere Codlea se obtin produse ecologice, noi fiind chiar primii in Europa din punct de vedere al suprafetelor cultivate in regim ecologic", a declarat Maria Schultz, proprietara pachetului majoritar al SC Sere Codea si presedina Asociatiei Serelor din Romania.

Fara produse chimice la cultivare
Calitatea recoltelor depinde insa de nivelul tehnologiilor utilizate in procesul de productie. Pentru a obtine legume de cea mai buna calitate, la Codlea se utilizeaza metodele cele mai adaptate agriculturii ecologice. Astfel, pentru irigatii se foloseste apa de izvor, solul este ingrasat cu gunoi de grajd, iar polenizarea se realizeaza cu bondari importati din Israel. "Alimentele ecologice sunt cele care nu au avut nici o legatura cu vreo substanta chimica, nici in sol, nici in aer si nici macar in apa. De aceea am recurs la aceasta tehnologie. Intentionam chiar sa deschidem propria unitate de producere a bondarilor. Deocamdata exista doar trei tari exportatoare de bondari si anume: Belgia, Olanda si Israel", a mai spus Maria Schultz. Ea a adaugat ca permanent se realizeaza analize de laborator care certifica lipsa agentilor chimici poluanti in produsele marca "Codlea". Un alt avantaj pe care il prezinta terenurile pe care sunt amplasate serele Codlea este acela ca suprafetele nu sunt inconjurate de alte terenuri agricole, fapt ce impiedica transmiterea unor boli sau daunatori. "Toate legumele obtinute in aceste sere sunt suta la suta naturale, aceste produse obtinand certificarea de produse biologice. Data fiind calitatea acestora, o mare parte din productie este comercializata pe pietele internationale. Pe piata interna, produsele marca Codlea sunt comercializate in reteaua de magazine proprii (n.n. - peste 60 de magazine, din care noua in Bucuresti) sau in lanturile de hipermarketuri.

Sursa Gardianul


Date de contact Sere Codlea Brasov: str. Barsei, nr.36. tel.: +40-68-475225, 475256 fax: +40-68-475366 e-mail : sere@sere-codlea.ro . Se pare ca website-ul lor nu functioneaza: http://www.sere-codlea.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu